Girona acull la presentació oficial de Pirinexus, la ruta cicloturística més gran del sud d’Europa.

l Consorci de les Vies Verdes de Girona ha presidit l’acte d’inauguració de la ruta Pirinexus, juntament amb els seus socis del Conseil Géneral des Pyrénées Orientales i Pays Pyrénées-Méditerranée, presentació que ha tingut lloc al Palau de Congressos de Girona davant d’un centenar d’assistents. A la jornada s’ha explicat la importància i les repercussions positives que ofereix el projecte al nostre país. L’anella cicloturística és un camí que permet circular sense discontinuïtat entre les seves vies, connecta dos territoris amb infraestructures de mobilitat sostenible, fomenta el respecte pel medi ambient i promou l’activitat turística.

La ruta Pirinexus proposa 353 quilòmetres de recorregut pels amants de les bicicletes o el senderisme, combinant l’exercici físic a l’aire lliure en entorns agradables amb el valor afegit de la descoberta de la regió que es visita. Pirinexus passa per un total de 53 poblacions i 8 comarques diferents, i combina traçats de vies verdes amb altres rutes ciclables com camins rurals o carreteres amb baixa densitat de trànsit.  

La benvinguda ha anat a càrrec del Sr. Miquel Calm, president del Consorci de les Vies Verdes de Girona i vicepresident  de la Diputació de Girona, que ha destacat els múltiples usos d’aquesta ruta, dirigida a tots els públics, “per salut, per esport, per  turisme, per cultura, per tastar els menús d’un dels 18 restaurants amb estrelles Michelin o el vi de la denominació d’origen Empordà… cada persona trobarà el motiu perfecte per planificar la seva sortida a mida”.

També han intervingut en la benvinguda el Sr. Jean Louis Alvarez, president de la comissió Transports et Aménagements Cyclables al Consell General dels Pirineus Orientals i el Sr. Francis Manent, president de Pays Pyrénées-Méditerranée, que han destacat el caràcter transfronterer del projecte, i el fet que moltes parts d’aquesta ruta ja havien estat transitades per les civilitzacions romana i grega, que han deixat mostra de la seva petjada al llarg del recorregut.

700 senyals, una guia, web i xarxes socials
Les ponències han donat a conèixer els principals treballs realitzats a la ruta i les eines destinades als seus usuaris. Marcel Alofra, project manager del projecte, ha destacat que una part important de la inversió ha estat la senyalització, amb més de 700 senyals de diferents tipus al territori (direccionals, de distància a les poblacions, etc.) però totes amb una imatge comú. També s’han realitzat obres imprescindibles com la millora al pont sobre el riu Ter, l’accés al coll de Panissars, l’ampliació de la via verda entre Hostalnou de Bianya i Llocalou (Garrotxa) o la passera al rec Sirvent (aiguamolls de l’Empordà) que es col•locarà en breu.

Els representants del Conséil Général des Pyrénées Orientales, Srs. Jacques Martin, Yves Constant i Olivier Passarius han resumit les actuacions dutes a terme a la zona francesa, amb bona part del traçat amb mostres de jaciments romans i grecs que ens mostren que avui dia usem les mateixes vies de comunicació de fa 2.000 anys.

Géraldine Caprani, de Pays Pirénées-Mediterranée, ha presentat una eina molt útil per al cicloturista, la nova guia Pirinexus, editada en català, castellà, francès i anglès, que desgrana la ruta per etapes i detalla tots els punts d’interès i també els serveis turístics propers. Jens Erik Larsen, membre de l’Eurovelo Council, ha ofert una interessant i completa visió del cicloturisme a nivell europeu, mostrant la viabilitat de la inversió en cicloturisme.

Com a darrer ponent, Gerard Darnés, gerent del Consorci Vies Verdes de Girona, ha donat a conèixer la nova web oficial de la ruta:www.pirinexus.cat, en fase de proves, des d’on l’usuari pot consultar totes les etapes del recorregut i rutes complementàries o serveis turístics.  A més, aquesta setmana s’ha estrenat el Twitter de la ruta: @pirinexus, i es treballa a les xarxes Facebook i Instagram des dels perfils de @viesverdesgi i les etiquetes #viesverdesgi i#pirinexus.

Ha tancat la jornada la Sra. Marta Madrenas, tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Girona, que ha agraït que s’hagués escollit Girona com a ciutat per presentar aquesta gran ruta que connecta “dos territoris que tenen un passat en comú i tindran un futur en comú”. 

+ font: Diari de Girona